Luottokortin numero

Mistä se koostuu?

Luottokortissa on 16 numeroa, mikä ei ole sattumaa. Tässä artikkelissa käydään läpi miten luottokortin numero muodostetaan, ja mitä eri numerot sarjassa merkitsevät. Maksutapahtumaa tehdessä mitkä tahansa 16 numeroa eivät käy. Numerot mitkä sinun kortistasi löytyy ovat harkiten valittuja. Käydäänpä läpi se tarkemmin!

Ensimmäiset numerot

Ensimmäiset kaksi numeroa (tai Visassa yksi ja Discover kortissa jopa neljä) muodostuvat luottokorttiyhtiön mukaisesti. Maailmassa on kuusi suurta luottokorttiyhtiötä:

  • Visa
  • MasterCard
  • Diners Club
  • American Express
  • JCB
  • Discover

Kaikissa näiden luottokorttien kaksi ensimmäistä numeroa määräytyy luottokorttiyhtiön mukaan seuraavalla tavalla:

 Visa  4-
 Mastercard  51-, 52-, 53-, 54-, 55-
 American Express  34-, 37-
 Discover  6011-, 65-
 JCB  35-
 Diners Club  36-, 38-

Toki luottokorttiyhtiöitä on enemmänkin, mutta reilusti yli 90% luottokorttimarkkinoista on kuuden edellämainitun yrityksen hyppysissä.

Seuraavat luottokorttinumerot

Seuraavat luottokorttinumerot 16 numeron sarjassa (pois lukien viimeinen numero) ovat myöntämän pankin tai rahoituslaitoksen määrittelemiä. Rahoituslaitos tai asiakas määrittää kortin seuraavat numerot usein seuraavalla tavalla:

  1. Pankin tai rahoituslaitoksen oma numero
  2. Pankin konttori tai rahoituslaitoksen toimipiste
  3. Sinun asiakasnumero / tunnistenumero

Luottokorttialgoritmiä noudattaen seuraavat numerot ovat hyvinkin oman pankkisi tai rahoituslaitoksesi määritettävissä.

Viimeinen numero: Varmistusnumero

Viimeistä numeroa ei edes oma pankkisi valitse. Se on koneellisesti algoritmin mukaisesti määritetty käyttäen Luhnin matemaattista algoritmiä joka toimii niin että joka toinen numero kerrotaan kahdella ja kaksi numeroiset määrät (esim 9*2=18) ynnätään yhteen (9*2=18; 1+8=9). Kun laskukaava on viety loppuun, lasketaan kaikki algoritmin mukaiset numerot yhteen. Loppusummasta käytetään pelkästään viimeistä numeroa. Kuvallisesti tämäkin on helpompi selittää:

Luonnollisesti 6+7=13, eli viimeinen numero kortin sarjassa on 3. Kortin numero on siis kokonaisuudessaan: 5457 6238 9823 4113

 

Tutustu tästä luottokorttiin joka muuttaa elämäsi. Ilmaisia lentoja, matkavakuutus ja 6 viikkoa korotonta maksuaikaa – ja vielä ilman vuosimaksua!